Iowa · IA · Home & property

Iowa: Are fireworks legal?

Aerial fireworks allowed

Iowa allows adults 18 and older to buy and use consumer fireworks, including aerial ones, during set summer and winter periods.

Since 2017, Iowa law has allowed people to possess and use consumer fireworks, including 'first-class' items such as Roman candles, bottle rockets, firecrackers and aerial shells. Use is allowed only June 1 to July 8 and December 10 to January 3, generally from 9 a.m. to 10 p.m., with later hours around July 4 and New Year's Eve. Use is limited to your own property or property where the owner consented. Cities and counties may prohibit or limit use by ordinance.

Conditions

  • Must be 18 or older to buy
  • Use June 1 to July 8 and December 10 to January 3
  • Use 9 a.m. to 10 p.m., later on July 4, New Year's Eve and nearby weekends
  • Only on your own property or with the owner's consent
  • Cities and counties may prohibit or limit use
Iowa on the 50-state map. See all states

What the law says

A person or a firm, partnership, or corporation may possess, use, or explode consumer fireworks in accordance with this subsection and subsection 4. ... A person shall not use or explode consumer fireworks on days other than June 1 through July 8 and December 10 through January 3 of each year, all dates inclusive.

Sources

Confirm with the state

Agency
Iowa Department of Inspections, Appeals, and Licensing (State Fire Marshal)
Phone
515-281-3425
Website
dial.iowa.gov

How bordering states compare

Last verified · Confidence: High · How we research · Report an error

High confidence: an official source names this explicitly, and the quote above shows it.