South Dakota · SD · Home & property

South Dakota: Are fireworks legal?

Aerial fireworks allowed

South Dakota allows the full range of consumer fireworks, but only during set summer and New Year's periods.

State law makes consumer fireworks listed in the American Pyrotechnics Association standard 87-1 permissible, which includes aerial items. People may use them from June 27 through the first Sunday after July 4, and from December 28 to January 1. Retail sales are allowed June 27 to July 5 and December 28 to January 1. Counties may limit or ban use outside city limits when grassland fire danger is extreme, and city rules can be stricter.

Conditions

  • Use only June 27 through the first Sunday after July 4, and December 28 to January 1
  • Retail sales only June 27 to July 5 and December 28 to January 1
  • Counties may restrict use outside cities when fire danger is extreme
South Dakota on the 50-state map. See all states

What the law says

Permissible fireworks are consumer fireworks as enumerated in Chapter 3 of the American Pyrotechnics Association Inc., Standard 87-1, 2001 edition and that comply with labeling regulations promulgated by the U.S. Consumer Product Safety Commission 16 C.F.R. 1507 as in effect on January 1, 2019. ... Except as otherwise provided in this chapter, a person is guilty of a Class 2 misdemeanor if the person uses consumer fireworks except during the period from June twenty-seventh to the first Sunday after July fourth, and during the period beginning December twenty-eighth to January first.

Sources

Confirm with the state

Agency
South Dakota State Fire Marshal's Office
Phone
(605) 773-3562
Website
sd.gov

How bordering states compare

Last verified · Confidence: High · How we research · Report an error

High confidence: an official source names this explicitly, and the quote above shows it.