Indiana: Is it legal to pump your own gas?
Indiana allows drivers to pump their own gas. Its fire code amends the International Fire Code's self-service rules without banning self-service.
Indiana's fire code is the 2012 International Fire Code with state changes. The code's self-service sections cover attended stations and unattended ones. Indiana changed only details of the unattended-station rules, such as allowing coin- or cash-operated pumps and capping each fill at 25 gallons or a preset card amount. Nothing in the state changes bars or limits customers pumping at a staffed station.
What the law says
(d) Amend Section 2304.3.7 to delete the text in items numbers 1 and 2 and insert the following: (1) Dispensing devices for Class I fuel shall be programmed or set to limit uninterrupted fuel delivery to twenty-five (25) gallons (ninety-five (95) L) and require a manual action to resume delivery; or (2) The amount of fuel being dispensed shall be limited in quantity by a preprogrammed card.
Sources
- 675 IAC 22-2.5-16 (Chapter 23; motor fuel dispensing facilities) Mirror of official text · law.cornell.edu
- 675 IAC 22-2.5-1 (adoption of the 2012 International Fire Code) Mirror of official text · law.cornell.edu
Confirm with the state
- Agency
- Indiana Department of Homeland Security, State Fire Marshal
- Phone
- 317-232-2222
- Website
- in.gov
How bordering states compare
- Illinois Self-serve allowedIllinois allows drivers to pump their own gas at self-service stations supervised by an on-duty attendant.
- Kentucky Self-serve allowedKentucky allows drivers to pump their own gas. Its fire code adopts NFPA 1, which permits self-service stations.
- Michigan Self-serve allowedMichigan has no law against pumping your own gas, and state fire rules treat customer self-service dispensing as normal.
- Ohio Self-serve allowedOhio law expressly provides for filling stations offering self-service, under the state fire code and safety standards.